2023/2024

APRÍLOVÉ BÁSNĚNÍ

V pátek 12. dubna jsme se s celkem dvanácti žáky, kteří byli vybraní ve školním kole, vydali do Klobouk u Brna na recitační soutěž APRÍLOVÉ BÁSNĚNÍ. Pro letošní rok byly stanoveny básničky na téma JÍDLO. Na základní škole nás vřele přivítali a společně s žáky z Krumvíře a hostujících Klobouků jsme se zaposlouchali do pásma recitací a přednesů. Přesto, že vítězové dostali věcné ceny, tak cennou zkušenost si odnesli všichni.

Umístění žáků:

  1. třída            Anna Vlčková - 1. místo
  2. a 3. třída     Simona Horáková - Cena poroty,  Karla Horňáčková - 2. místo
  3. a 4. třída     Amálie Dvořáková - 2. místo, Michal Peřina - 3. místo

 Mgr. Tomáš Dolák

 

BAREVNÉ DNY

Tři dny před Velikonocemi si zpříjemňujeme povídáním o Velikonocích a vše, co k nim patří. Děti si tyto dny ozvláštnily i tím, že se každý den oblékly do jednotné barvy. Děkujeme tímto rodičům, že dětem pomohli oblečení připravit.

Mgr. Anna Hlávková

 

STRÁŽNICE - SKANZEN

K Velikonočním svátkům patří spoustu tradic. My jsme si je připomněli ve Skanzenu Strážnice v programu Fašank, fašank. Tam nám byly představeny zvyky, obyčeje a práce v období fašanku, půstu i Velikonoc. Vše bylo shrnuto do období od Masopustu, přes půst, pašije, pečení jidášů, pomlázek a zdobení kraslic. A protože je jaro obdobím probouzení přírody, tak se děti dozvěděly i o přípravách půdy na jarní práce. Tento skanzen je velmi pěkná ukázka, kdy se děti dokáží přenést jakoby strojem času do minulosti.

Mgr. Anna Hlávková

 

RECITAČNÍ SOUTĚŽ

Březen - měsíc knihy je jedna z možností jak více motivovat děti ke čtení knih. Je to také možnost pro děti, aby si vybrané knihy ve škole zakoupily. Každoročně pořádáme v tomto období i recitační soutěž. Soutěž proběhla ve třech věkových kategoriích na téma „jídlo“. Byla to skvělá příležitost pro naše žáky projevit svůj talent při recitaci a zároveň umět překonat trému při vystupování na veřejnosti. Postupující se zúčastní Aprílového básnění v Kloboukách.

Mgr. Anna Hlávková

 

O BITVĚ TŘÍ CÍSAŘŮ A NEJEN TO…

Všechny děti z naší školy se byly podívat na výstavě, kterou připravili společně s paní J. Charvátovou manželé Skřivánkovi. Na výstavě jsme se seznámili s obdobím napoleonských válek. Děti si mohly prohlédnout dobové oblečení, různé fotografie a zbraně. Manželé Skřivánkovi vyprávěli velmi poutavě o této době, oblečeni za vojáka a markytánku. Oni sami se účastní pravidelných setkání a rekonstrukcí bitev. Přejeme, aby je jejich nákladný koníček stále bavil a získávali k sobě další nadšence.

Mgr. Anna Hlávková

 

KARNEVAL

Čtvrtek 29. 2. jsme jako výjimečný den využili k uspořádání karnevalu. Dvě hodiny plné her a tancování utekl jako voda. Karneval jsme zahájili promenádou masek. Mezi maskami se objevily různé pohádkové postavičky, zvířátka a povolání. Zatancovali jsme si taneček Kačátko, Makarenu a zasoutěžili si ve hrách na obratnost. A víte, čím své děti nejvíce zaujmete? Nafouknutými balónky.

Mgr. Božena Zborovská

 

PROJEKT - HISTORICKÁ POSTAVA

Koncem února do naší školy zavítalo hned několik významných historických postav! Žáci 4. a 5. třídy si totiž v rámci předmětu Vlastivěda připravili projekt o postavě z naší historie. Příprava nespočívala jen ve výrobě kostýmu, ale také v přípravě referátu o dané postavě. A věřte, bylo nejen na co koukat, ale také o čem diskutovat. Dozvěděli jsme se zajímavosti o svaté Ludmile, Anežce České, Krokově dceři Kazi, Karlu IV., Elišce Přemyslovně, Janu Husovi, několika lidech z pravěku, Marii Terezii, jejím synovi Josefu II., „Tatíčkovi“ Masarykovi, Miloši Zemanovi, Petru Pavlovi a dokonce i Adolfu Hitlerovi. Nebojte, tentokrát jsme se už nedali. Pan Hitler musel poslouchat nás.

Mgr. Tomáš Dolák

 

KLOBOUCKÁ PĚTKA

V úterý 13. února jsme se s našimi páťáky vydali na vědomostní soutěž Kloboucká pětka do Gymnázia v Kloboukách. Letošní zaměření bylo na téma „Jak známe Evropu“. Děti se pilně připravovaly jak ve škole, tak i ve svém volném čase. Maminka jednoho z žáků mi dokonce říkala, že ten jejich kluk pořád s sebou nosí kartičky s přehledem států Evropy a neustále do nich nahlíží. Jejich píle se však vyplatila! Skončili jsme na krásném 2. místě! Vlastně jsme se původně umístili tři školy na místě prvním, ale až rozstřel nás posunul o jeden bod na místo druhé. Soutěžilo se v pěti kategoriích. V první se zapisovaly údaje do slepé mapy, druhá se podobala televizní soutěži Riskuj, ve třetí se postupným odkrýváním políček zobrazovaly slavné evropské osobnosti, ve čtvrté byl zvolen jeden zástupce, který v časovém limitu odpovídal na co nejvíce otázek, a v poslední páté, tentokrát sportovní, se museli strefit kopnutím fotbalového míče do neúplně volné branky. Všichni zúčastnění si zaslouží obdiv. Byli boží!!!

Mgr. Tomáš Dolák

 

ETICKÉ DÍLNY S ELIŠKOU KRMELOVOU

Dne 25. 1. nás opět jako každý rok navštívila Eliška Krmelová z HOPE4KIDS. Tato organizace pořádá certifikované preventivní programy, které zábavnou formou pomáhají budovat charakter dětí a dospívajících a předcházet jejich rizikovému chování. Programy jsou interaktivní, lektorka využívá pestrou škálu didaktických metod jako je hraní rolí, diskuse, skupinové aktivity a hry podporující komunikacispolupráci a kreativitu.  Nejmenším dětem z 1. a 2. třídy připravila paní lektorka téma „BUĎME KAMARÁDI“. Děti byly nadšené z maňáskové loutky Julinky, která přinášela odlehčení a humor. Julinka dětem pověděla, jak má vypadat dobré kamarádství. Na modelových problémových situacích si děti vyzkoušely, jak se mají správně zachovat ke svým spolužákům. Na závěr si zazpívaly písničku o kamarádství a Julinka jim za odměnu dala obrázek. Starší děti z 3. - 5. třídy diskutovaly na téma „JAK SE STÁT DOBRÝM KAMARÁDEM“. Několik otázek v nich vyvolalo zájem zamyslet se nad sebou samým, ale hlavně poučit se z konkrétních příkladů nehezkého chování mezi sebou. Paní lektorka jim dala spoustu rad, jak napravit křivdy, které mohou nastat a doporučila všem jak s kamarádem mluvit hezky, jak se o druhé zajímat, jak mít svého kamaráda rád i s jeho chybami apod. Kamarádi jsou totiž velký dar! A o ten bychom neměli jen tak přijít. Krásné povídání zakončila výstižným mottem: „NEMILUJ JENOM SLOVY, ALE OPRAVDOVÝMI ČINY“. Pokud by přesto některé z dětí mělo potřebu se s někým poradit jak určitou situaci řešit, může se anonymně obrátit na profesionály na internetové adrese www.zeptej.se, nebo v aplikaci stejného názvu Zeptej.se.

Mgr. Zborovská a Mgr. Dolák

 

JAK RYTÍŘ S RÝMOU ZATOČIL

Dne 16.1. nás navštívilo brněnské divadlo Koráb. Děti se dozvěděly 10 pravidel, které by měly dodržovat, když jsou nemocné. Tyto pravidla si několikrát během divadelního představení zopakovaly s rytířem, který uměl s rýmou zatočit. Bojoval s bacily a s pomocí dětí vyhrál. Divadlo bylo nejen zábavné, ale i poučné.

Mgr. Božena Zborovská

 

LYŽAŘSKÝ KURZ

Od 8. - 12. ledna dětem zpříjemnil školní docházku lyžařský výcvik, který každoročně pořádá naše škola. Téměř všechny děti se ho zúčastnily buď s vlastním nebo vypůjčeným lyžařským vybavením. Protože v tomto týdnu byl silný mráz, děti lyžovaly na čerstvém technickém sněhu. I úplným začátečníkům se dařilo zvládat zatáčky, umění zastavit a nebo se vyvézt pomou na kopec. Proto už od středy jezdily na úplný vrchol svahu. Ti lyžaři, kteří už lyžovat umí, se zdokonalovali v technice jízdy. I když technické problémy vyřadily na část hodin pomu a děti musely “šlapat do kopce na vlatních nohách,” ani malinko jim to neubralo na chuti lyžovat. Už teď se těšíme na další kurz.

Mgr. Anna Hlávková

 

VZPOURA ÚRAZŮM

Poslední den před vánočními ptázdninami jsme děti chtěli netradičně poučit, jak se chovat o prázdninách a jakému nebezpečí se mají vyhýbat.Na besedu o prevenci úrazů a jejich následků k nám přijeli povídat dva zástupci z organizace Vzpoura úrazům. Povídali nám o svém postižení, jak se jim úraz stal, co mohli udělat jinak a jak jim toto zranění změnilo život. Povídání bylo velmi zajímavé a poučné. Nikdo neodcházel smutný, protože i tito lidé s postižením se umí poprat se svým životem, sportují, mají své další koníčky a radosti ze života.

Mgr. Anna Hlávková

 

VÁNOČNÍ TŘÍDNÍ BESÍDKY

Poslední dny před svátky proběhly vánoční besídky. Děti si od začátku prosince připravovaly dárečky pro svoje kamarády a spolužáky. Chtěly potěšit i svoje rodiče a blízké, a tak jim připravily přáníčka nebo vyrobily svícinky a jiné vánoční dekorace. Na besídce si místo tradiční svačiny pochutnávaly na vánočním cukroví. Potom si pod stromečkem zazpívaly koledy a s velkou zvědavostí a radostí rozbalily dárky. I tento způsob prohlubuje a utužuje vztahy dětí v kolektivu třídy.

Mgr. Anna Hlávková

 

MALUJEME VÁNOCE S ADOLFEM DUDKEM

Malujeme Vánoce bylo téma besedy pana ilustrátora Adolfa Dudka, který k nám přijel 19. prosince 2023. Nejdříve nám ukázal knihy a časopisy, do kterých maloval své překrásné obrázky. Potom velmi zábavným způsobem vtáhl děti i nás dospělé do malování zimních, adventních a vánočních motivů. Děti malovaly, říkaly říkadla a zpívali jsme vánoční písničky. Bylo to velmi milé naladění na nadcházející vánoční svátky.

Mgr. Anna Hlávková

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

Jako každý rok, tak i letos měly děti od rána 5. prosince zvláštní chvění kolem žaludku. Neustále vykukovaly ze tříd a hlídaly okna. Přijde Mikuláš, anděl a čert do naší školy? Nakonec se dočkaly. Přišli opravdu všichni tři. Nejdříve přečetl Mikuláš "prohřešky některých hříšníků." Tyto děti slíbily, že se polepší, aby jich přístě Mikuláš nemusel kárat. Nakonec se všichni dočkaly nadílky. Nejdřív strach a potom radost. A to je hlavní, Nejde o to děti vylekat tak, aby se bály, ale aby měly zážitek. A to se zase povedlo.

Mgr. Anna Hlávková

 

DIVADÉLKO PRO ŠKOLY

V pondělí 4. prosince nás poctilo svou návštěvou oblíbené Divadélko pro školy z Hradce Králové. Herci nám přijeli zahrát představení s názvem Bajky pana Ezopa aneb Dávná moudra věčně platná. Šlo o kombinované loutkoherecké představení na motivy několika známých bajek. V úvodu nám nejprve představili postavu antického mudrce Ezopa, který pak s pomocí loutek vyprávěl své příběhy odlehčenou humornou formou, která byla přitažlivá i pro nejmenší diváky. Zahráli nám příběh O chytré lišce, O zajíci a želvě a O dvou kupcích a O pyšném orlu. Nechybělo ani typické ponaučení na závěr každé bajky. Cílem představení bylo modernější formou zprostředkovat současným dětem tyto více než dva a půl tisíce let staré příběhy, které vyprávějí především o kladných a záporných lidských vlastnostech. Celý program doplnilo i několik písniček.       

Mgr. Anna Hlávková

 

SLAVNOST SLABIKÁŘE

V pondělí  4. prosince proběhla Slavnost Slabikáře, která je pro naše prvňáčky vždy velkou událostí. V tento slavnostní den je žáčkům předán Slabikář, na který se velice těší. Během prvních tří měsíců se z malých školáčků stanou zkušení školáci, kteří už zvládají číst první písmena, slabiky, slova i věty.  Za jejich snahu dostali nejen Slabikář, ale také malé sladkosti v podobě muffinků a perníčků. Prvňáčci si tuto událost náležitě užili a s nadšením přečetli první věty ve Slabikáři.

Mgr. Božena Zborovská

 

VÁNOČNÍ BESÍDKA

V neděli 3. 12. 2023 bylo v místní Sokolovně plno. Děti z naší školy a školky si totiž připravily adventní vystoupení. Tentokrát na téma Zima. Paní Zima nám v Sokolovně vykouzlila pořádnou bílou zimu plnou vloček, sněhuláků, rampušáků a dalších mrazivých postav. Školčata celou besídku zahájila dojemnými básničkami proloženými zpěvem. Jejich odvaha a osobitý přednes naplnil oči slzami nejen rodičům, ale i učitelkám. Školáci pak měli připravené zimní pásmo, kde se střídalo krásné představení s ještě hezčím. Čarovně to gradovalo. Jejich výkony v nás vyvolaly nejen radost a úsměv, ale hrdost a pýchu u rodičů. Nakonec nám všem děti popřály nejen hezký advent, ale samozřejmě veselé Vánoce.

Mgr. Tomáš Dolák

 

BRANNÝ DEN II.

Základní škola děti neučí „jen“ čtení, psaní a počítání, historii či zeměpisné údaje. Má na starosti komplexní vzdělávání a široký rozhled žáků. Zahrnuje také spolupráci s veřejnými institucemi, jako je policie ČR, záchranná služba, vojsko… V tomto duchu se také nesla akce s názvem „BRANNÝ DEN“, která se v areálu naší ZŠ a MŠ Brumovice konala v pondělí 6. 11. 2023. Na první pohled by se mohlo zdát, že děti pouze celé dopoledne běhaly po zahradě, ale zdání by v tomto případě skutečně klamalo. Celá akce byla pečlivě připravena Komunitním centrem válečných veteránů Brno. Program byl zaměřen na zdravovědu, přežití, evakuaci, chování v nebezpečných situacích, první pomoc. Děti byly rozděleny do pěti družstev. Zcela organizovaně a v přesných časových odstupech pak procházela jednotlivá družstva všemi stanovišti v areálu. Na každém stanovišti se nejprve žáci dověděli, co dělat a jak se zachovat v případě různých živelných katastrof – při povodních, požáru, ale také v případě chemického výbuchu, teroristického útoku, při nálezu nevybuchlé munice apod. Také si děti vyzkoušely svou tělesnou zdatnost - „na čas“ zdolávaly překážkovou dráhu. Bouřlivě se při tom navzájem povzbuzovaly.

Branného dne se účastnili nejen žáci základní školy, ale také děti z mateřské školy, které měly možnost jednotlivá stanoviště sledovat a zapojit se do činností. Branný den se moc povedl. Doufáme, že si děti co nejvíce informací odnesly a budou se umět v určitých situacích správně a zodpovědně zachovat.

Mgr. Marie Michnová

 

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ TETINY

Když nemůžeme jet do divadla, přijelo divadlo k nám do sokolovny. Tetiny - Klotylda a Matylda povídaly, zpívaly a hrály o všem, co se děje na podzim. Děti z MŠ a 1.-3. ročníku se dozvěděly příběh o pouštění draků, jak Františkovi záviděl Jirka draka, jak mu ho vzal, přelepil mu pusu a nos a pak si ho klidně pouštěl. Nakonec to dobře dopadlo. Další příběh byl o Karolínce, která nevěděla, jak si utrhnout z velké výšky jablíčko a když nakonec spadlo do vysoké trávy, pomáhali jí ho najít pejsek, kočička a myška. Společně jsme si zpívali za doprovodu kytary a citery písničky a tlekali do rytmu. Nakonec všichni dostali nálepku Tetin. 

Mgr. Anna Hlávková

 

BESEDA O VČELÁCH 

Když se řekne včela, každý z dětí ví, jak vypadá a proč je užitečná. Ale jaké bylo překvapení, když si pan včelař přinesl s sebou na besedu nejen obrázky včeliček, ale i úl s živými včelkami. Aby neuletěly, byly za sklem a děti krásně viděly královnu i jak se včelky pohybují a pracují. Ne nadarmo se říká: “Je pilný jako včelka.” Kromě poutavého povídání děti dostaly ochutnat i med. Beseda děti velmi zaujala a ještě i další den si o ní povídaly. 

Mgr. Anna Hlávková

 

BRANNÝ DEN

V pátek 6. října byl den plný sluníčka a my ve škole jsme měli První branný den. Školu JAKO napadli záškodníci. Útěk ze školy mířil do Morkůvek. Žáci měli hledat cokoliv, co ztratili záškodníci - co je podezřelé nebo co nepatří do přírody. Hned na začátku cesty našli sklenici se zprávou, dále masku prasete, drápy a nakonec dvě plynové masky. Chvíli běhali, chvíli šli pochodem, plnili různé sportovní aktivity. Potom jsme přišli na hřiště, kde si mohli aktivně odpočinout. Potom už nás čekalo odhalení toho, že je to JEN HRA, která nás měla pobavit.  Nakonec jsme se rychlým tempem vrátili zpět do školy na zasloužený oběd. Všem po náročném dni moc chutnal. Teď se budeme těšit na další takovou akci.:-)

Mgr. Anna Hlávková

 

BESEDA S POLICIÍ ČR

V rámci prevence bezpečnosti a ochrany dětí se ve škole uskutečnila Beseda policie ČR. Každá třída měla jiné téma a pan poručík postupně seznamoval žáky s tím, co by si měli zapamatovat. V 1. ročníku se zabýval tématem osobního bezpečí, ve 2. ročníku měli dopravní výchovu, ve 3. ročníku bylo téma šikana, ve 4. ročníku se seznámili, co to je kyberprostor a v 5. ročníku se zabývali kyberšikanou. Příslušník policie měl besedu velmi zajímavě připravenou a všichni žáci poslouchali se zaujetím. Věříme, že alespoň část z toho si budou pamatovat.

Mgr. Anna Hlávková

 

PLAVÁNÍ ŽÁKŮ

V září bylo zahájeno plavání žáků 1.-3. ročníku. Žáci se učili plavat na Plaveckém stadionu v Hustopečích. Byli rozděleni do několika skupin podle jejich úrovně. Ti, co ještě plavat neuměli, zvládali dýchání do vody, první tempa nebo splývání. Další žáci se již v plavání zdokonalovali. Učili se podplouvat, skákali snožmo do vody, lovili předměty, plavali na zádech a další a další. Nakonec se vždy spojili dohromady a hráli vodní přehazovanou. Občas dětem drkotaly zuby, ale bylo vidět, že je to moc bavilo.

Mgr. Anna Hlávková

 

DOPRAVNÍ VÝCHOVA V HUSTOPEČÍCH

Děti ze čtvrtého ročníku mají opět v tomto školním roce možnost zažít dvě poučné návštěvy dopravního hřiště v Hustopečích, kde probíhá výuka správného chování v silničním provozu a bezpečnosti na cestách. První setkání s dopravním hřištěm proběhlo v polovině září. Děti se při své návštěvě dopravního hřiště seznámily s různými dopravními pravidly a situacemi, se kterými se mohou setkat v reálném životě. Instruktor jim ukázal povinnou a doporučenou výbavu kola a vysvětlil jim, jak správně přistupovat k jízdě na kole. Důraz byl kladen na nošení ochranné helmy a bezpečné ovládání kola. Zároveň je provedl simulovanými situacemi, které děti poté samy musely řešit (křižovatky, přechody pro chodce, dopravní značky a semafory) a zvládnout. Cílem této výuky nebylo pouze naučit děti základní dopravní pravidla, ale také je seznámit s důležitostí vzájemné ohleduplnosti a respektu na silnicích. Dopravní výchova je důležitou součástí školního vzdělávání, pomáhá dětem stát se zodpovědnými účastníky silničního provozu. Návštěva dopravního hřiště v Hustopečích byla pro děti nejen poučná, ale také zábavná a už se moc těší na příští lekci, která by měla proběhnout na jaře.

Mgr. Jarmila Bielová