2022/2023

Výlet do Prahy

   Dne 26.6. jsme se s pátou třídou vydali vlakem na výlet do Prahy. Učitelský doprovod představovala paní učitelka Bielová s paní ředitelkou Michnovou.

Cesta do Prahy nám rychle uběhla a proběhla bez problémů. Všechno, co jsme chtěli v Praze vidět a navštívit, jsme stihli. Viděli jsme nejen Pražský hrad a katedrálu sv. Víta, ale i Karlův most, orloj nebo řeku Vltavu, svatého Václava na koni, vysoký Mariánský sloup a v dálce nádherné Národní divadlo. Také jsme navštívili interaktivní muzeum Karla Zemana u Karlova mostu. Úvodní část interaktivní výstavy nabízí informace o umělcově osobě a dílech realizovaných po Cestě do pravěku, které je pak věnována celá další část. Následující prostory jsou pak vyhrazeny Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi. Prohlídka je zakončena dalšími informacemi o Zemanově osobě. Zahráli jsme si zde hru o poklad a zkusili se proletět na létajícím stroji. Novinkou v expozici od roku 2021 je interaktivní trik, který z každého návštěvníka udělá filmovou hvězdu ve scéně z Barona Prášila. Za pomoci tzv. greenscreenu, kdy je herec filmován před zeleným pozadím, jsme se proletěli ve známé filmové scéně na dělové kouli.

   A protože nás celou cestu provázelo velké horko, dali jsme si zmrzlinu, která byla výtečná, a někteří i ledový čaj, který nás v tom horku výborně osvěžil.

Tento výlet byl opravdu skvělý a myslím si, že na něj budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

 

Polybus

Kouzelné auto, které ve svém nitru ukrývá spoustu pomůcek. Díky nim vytvořil miniučebnu pro technické vzdělávání v exteriérech. Polybus byl vybavený nářadím, jako jsou pilky, vrtačky, pájky, 3D pera, akunářadí, termolis atd. Na dvoře škole byly stany a pod nimi pracovní stoly. Děti si vyrobily stolní hru ze dřeva legrotvor a pomocí termotisku pro něj látkový obal. Děti byly nadšené a opravdu s velkým zaujetím a pílí své legrotvory vyráběly.

 

0lympiáda v Kobylí

Ve středu 14. června jsme se s žáky 4. a 5. ročníku zúčastnili každoročně pořádané sportovní olympiády v Kobylí. Společně s námi závodily i děti z Bořetic, Vrbice a z pořádající kobylské školy. Olympijský ceremoniál byl zahájen zapálením olympijského ohně a přečtením slavnostního slibu závodníků a rozhodčích. Účastníci si změřili síly v sedmi disciplínách: běh 200 m, běh 60 m, štafeta 3 x 200 m, skok daleký, skok z místa, hod kriketovým míčkem, hod na cíl. Protože jsme měli pro některé disciplíny málo závodníků, museli jsme doplnit několika třeťáky.

Celou olympiádu jsme si náležitě užili a zpět jsme se vrátili se spoustou medailí a sportovních zážitků. 

 

Den dětí - Vida Brno

Den dětí jsme se rozhodli strávit ve Vida parku v Brně u brněnského výstaviště. Vstupenky jsme zaplatili z peněz Školské rady a autobus nám zaplatil pan Staněk z firmy Kovo Staněk s.r.o. A co je to vida? No přece zvolání – když objevíte něco překvapivého. „Vida! To jsem nevěděl…“ Vida park je zábavné prostředí pro všechny, co mají rádi pokusy, rádi objevují a na vše si můžete sáhnout a vyzkoušet. Děti 1.-2. třídy navštívily program o vzduchu a děti 3.-5. ročníku se staly na chvíli badateli v programu Alchymisté. Zabavili a bavili jsme se všichni. A ještě něco jsme se dozvěděli.

 

 Dopravní výchova Hustopeče

Děti ze čtvrtého ročníku měly nedávno možnost zažít jedinečnou a poučnou návštěvu dopravního hřiště v Hustopečích, kde proběhla výuka správného chování v silničním provozu a bezpečnosti na cestách. Děti se při své návštěvě dopravního hřiště seznámily s různými dopravními pravidly a situacemi, se kterými se mohou setkat v reálném životě. Instruktoři jim ukázali, jak správně přistupovat k jízdě na kole, bruslích či koloběžce. Důraz byl kladen na nošení ochranné helmy a bezpečné ovládání těchto prostředků. Zároveň je provedl simulovanými situacemi, které děti poté samy musely řešit (křižovatky, přechody pro chodce, dopravní značky a semafory) a zvládnout. Cílem této výuky nebylo pouze naučit děti základní dopravní pravidla, ale také je seznámit s důležitostí vzájemné ohleduplnosti a respektu na silnicích. Uvědomily si, jaký vliv má správné chování jednotlivce na bezpečnost všech účastníků silničního provozu.Dopravní výchova je důležitou součástí školního vzdělávání, pomáhá dětem stát se zodpovědnými účastníky silničního provozu. Návštěva dopravního hřiště v Hustopečích byla pro tyto žáky nejen poučná, ale také zábavná.

 

Koncert Marbo

Pro jaký význam byly vytvořeny písničky a co měly přinést lidem – to byl název koncertu, který pro naše děti z MŠ i ZŠ proběhl v pátek 19. května. Koncert byl jedním slovem úžasný. Manželé Vrtalovi ze skupiny Marbo vtáhli děti do rytmu, pohybu a hlavně zpěvu. Všichni jsme si s chutí zazpívali známé i neznámé písničky. Ty, které jsme neznali, mohli jsme doprovázet svým tleskáním nebo pohyby těla.

 

Vystoupení ke Dni matek

 V neděli 14. května se v sokolovně konalo slavnostní vystoupení dětí ke Dni matek, které zahájil úvodním slovem pan starosta. Děti z místní základní školy a školky předvedly své umění a nadšení. Připravily pro své maminky a další přítomné hosty pestrý program plný básniček, písniček, tanečků a divadelních scének. Maminky byly dojaté a pyšné na své ratolesti. Některé i slzely radostí. Na závěr dostaly od dětí krásná ručně vyrobená přáníčka. Děti byly také spokojené a šťastné, že udělaly radost svým maminkám. V sokolovně se sešlo asi dvě stě lidí, kteří si vystoupení společně užili. Program trval asi hodinu a sklidil velký potlesk.


Chemicko-fyzikální pokusy s žáky ZŠ Kobylí

Ve čtvrtek 24. 5. k nám zavítali žáci 9. tříd ze ZŠ Kobylí. Chemické a fyzikální pokusy měli žáci s pomocí svých učitelů velice poutavě a zajímavě nachystané. Dětem se nejvíce líbily pokusy s ohněm a také to, že si některé jednoduché pokusy mohly samy vyzkoušet. Jako každý rok byli mezi deváťáky i naši bývalí žáci z Brumovic, kteří se k nám rádi vrací. Děkujeme za poučné dopoledne a příští rok se budeme opět těšit. 

 

Den Země

Den Země jsme oslavili úklidem obce ve spolupráci se Skupinou střelených matek (SSM). Dostali jsme pytle, samolepky a v rukavicích jsme obešli co největší část Brumovic, abychom posbírali velké množství odpadu. V rámci pětiletého projektu „S čím si příroda poradí a neporadí“, jsme po roce vykopali odpad z různého materiálu a děti vyhodnotily stav rozkladu. V pracovních činnostech jsme si vyrobili krásné plakáty na recyklaci, u kterých jsme si vysvětlili, jak správě s odpadem naložit. Ve čtení jsme si povídali o tom, jak naší planetě pomáháme, vyrobili jí poděkování a vzkaz, který jsme doplnili otiskem ruky a přečetli si pohádku O princezně Zemi. V úterý 25. 4. jsme společně s rodiči a zaměstnanci obce uklízeli školní zahradu. Byl to vydařený týden, moc všem děkujeme za pomoc a ochotu a přejeme si, ať je naše Země čistá a bez odpadků.

 

Beseda se spisovatelkou K. Smolíkovou

V úterý 25.4. za námi zavítala známá spisovatelka Klára Smolíková, která je nejen spisovatelkou, ale i scenáristkou komiksových příběhů, publicistkou a velmi činorodou lektorkou. Podle její knihy Vynálezce Alva vznikl i animovaný televizní seriál. Dětem představila svou tvorbu a také proces, jakým způsobem její knihy vznikají. Společně si zopakovali, s jakými žánry se můžeme v literatuře setkat. Děti aktivně zapojila do dění své přednášky. Žáci vymýšleli začátek strašidelného příběhu, pátrali po pachateli nebo sestavovali portrét podezřelého. Aktivity děti bavily a čas strávený s paní spisovatelkou Klárou Smolíkovou si užily.

 

Barevné dny

Jako každoročně před Velikonocemi jsme měli Barevné dny. V pondělí jsme se všichni oblékli do modré, úterý do žluté a ve středu do červené barvy. Takto jsme si navodili nadcházející svátky jara. Samozřejmě nechyběly ani tradice. Pan Horáček z V. Pavlovic ukazoval dětem, jak se plete pomlázka tedy „žila.“ Samozřejmě si kluci mohli svoji pomlázku pod jeho vedením i plést. Děvčata zdobila vajíčka voskovou nebo ubrouskovou technikou, dále je motala do barevných bavlnek nebo si je zdobila podle své fantazie. Všichni jsme si tyto dny užili.

 

Zápis do 1. ročníku

Dne 3. dubna měli předškoláci svůj velký den „Zápis do 1. ročníku.“ Provázely jej večerníčkové pohádky. Určovali barvy, povídali si o pohádce, kterou si vybrali, někteří se podepsali, potom určovali geometrické tvary, také zkoušeli počítat, kreslili postavu – prostě vše, co by měl takový předškolák zvládnout. A když se přece jen něco nepovedlo, na to je přece první třída, aby se všechno naučili. Už se na ně ve škole těšíme.

 

Aprílové básnění - recitační soutěž v Kloboukách u Brna

Poslední březnový den se vybraní žáci vydali na okresní recitační soutěž do Klobouk u Brna, kde přednášeli vybrané básně na téma Rozkvetlá jarní louka. Prvotní nervozitu a ostych, vystřídalo překvapení a radost v podobě výborného umístění a cen. Celé dopoledne se náramně vydařilo a všechny zúčastněné děti odjížděly s úsměvem, že i když nebyly první, vyzkoušely si před cizím publikem vystoupit a obhájit svůj výkon stejně jako ve škole.

Umístění žáků 1. třídy: Karla Horňáčková a Julie Petrášová - 1. místo, Lukáš Peřina - 3. místo

Umístění žáků 2. a 3. třídy: Michal Peřina - 1. místo, Amálie Dvořáková - 2. místo, Simona Horáková - 3. místo

Umístění žáků 4. a 5. třídy: Natálie Horáková - 2. místo, Lukáš Nádeníček a Karel Macek - 3. místo

 

O malovanú pantličku Augusty Šebestové

Zpěváčci z obcí hanáckého Slovácka se sešli v sobotu 25. 3. 2023 v sokolovně v Kobylí. Tradiční folklórní přehlídky O malovanú pantličku Augusty Šebestové se zúčastnily i žačky naší školy Simona Horáková (2.třída), Amálie Dvořáková (3.třída) a Natálie Horáková (5.třída). Za mateřskou školu vystoupil Jakub Troubil. Nadané zpěváky oblečené v krojích si přišlo poslechnout početné publikum. Děti překonaly trému, krásně zazpívaly a sklidily potlesk. Děkujeme zúčastněným za krásnou reprezentaci naší školy.

 

Turnaj ve vybíjené v Kobylí

Konečně se přiblížil dlouho očekávaný den a vybraní žáci vyrazili na turnaj ve vybíjené do Kobylí, aby tam obhájili loňské vítězství. Utkali se tady se žáky z Vrbice, Bořetic a z pořádající školy. Bitva to nebyla vůbec jednoduchá. Protože někteří páťáci nám onemocněli, museli nám vypomoct i žáci ze čtvrtého a dokonce třetího ročníku.     

I přesto se nám podařilo k obrovské radosti našich dětí celý turnaj opět vyhrát a přivézt tak do školy krásný pohár.

 

 Školní kolo recitační soutěže

Byla jednou jedna knížka,

byla tichá jako myška,

byla zakletá jak víla,

která krásné šaty má.

Jednou náhle promluvila

pod dětskýma očima:

Když už jste mě probudili,

Pojďte se mnou

do mých slok,

jak do síťky na motýli,

Chytíme si celý rok.

(J. V. Svoboda)

 

……… do slok jsme vstoupili společně s dětmi dne 9. 3. 2023 při školním kole recitační soutěže. Zazněly básně na téma rozkvetlá jarní louka, které krásně přednesli žáci 1. až 5.třídy.

            Děti byly rozděleny do tří kategorií – 0. kategorie (žáci 1.třídy), 1. kategorie (žáci 2.-3.třídy) a 2.kategorie (žáci 4.-5.tříd). Všem recitátorům a recitátorkám patří velká pochvala, zejména benjamínkům soutěže žáčkům 1. třídy a vítězům soutěžních kategorií.

Vítězové 0.kategorie

1.místo – Lukáš Peřina

2.místo – Julie Petrášová

3. místo – Karla Horňáčková

 

Vítězové 1.kategorie

1.místo – Amálie Dvořáková

2.místo – Jasmína Fikrlová

3. místo – Petr Stránský

 

Vítězové 2.kategorie

1.místo – Karel Macek

2.místo – Marek Vajbar

3. místo – Lukáš Nádeníček

Zmíněné děti nás budou reprezentovat na recitační soutěži v Kloboukách koncem března.

  

Veselé zoubky

Společnost DM DROGERIE opět vyhlásila pro děti 1. ročníku preventivní program "Veselé zoubky." Zaslali nám materiály - DVD s filmem "Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek,"  pracovní listy, preventivní balíčky pro každého žáka - zubní kartáček s pastou na zuby, žvýkačky bez cukru, přesýpací hodiny, vzdělávací plakát a domino do školní družiny. V prvouce jsme si s dětmi 1. ročníku povídali o tom, proč a jak si správně čistit zoubky. Potom si děti plnily úkoly v pracovních listech. Doufám, že si děti uvědomily, proč je to tak důležité. Věřím, že i návštěva zubního lékaře bude pro ně hlavně preventivní.

 

Masopustní karneval

Masopust nebo -li fašank je třídenní lidový svátek. Proto jsem se i my ve škole rozhodli připravit Masopustní karneval. Děti si to naplno užily v naší sokolovně. Nejdříve se promenádou masek všichni představili. Měli jsem tu princezny, motýly, různá zvířátka, indiány, představitele různých dětských seriálů, čaroděje, kostlivce a další a další. Veselé tancování střídaly různé zábavné hry a soutěže. Na svačině si pochutnaly na masopustním koblihu. Všem se nám karneval líbil a dosytosti jsme si ho užili.

 

Lyžování v Němčičkách

V týdnu od 13. do 17. února jsme se po dvou letech opět zúčastnili lyžařského kurzu v Němčičkách. Letos jsme si lyžování opravdu užili, i když nebyl žádný přírodní sníh. Před kurzem totiž noční teploty klesaly pod nulu, takže celý svah se podařilo pokrýt umělým sněhem. Počasí nám přálo a sněhové podmínky byly dobré. Dvouletá neúčast se podepsala na vyšším počtu začátečníků, a proto jsme tentokrát na závěr vynechali závody a raději se věnovali lyžařské výuce. Ke konci týdne už lyžařský svah zdolávaly všechny děti, i ty, které letos stály na lyžích úplně poprvé.

Děkujeme všem, kteří se nám věnovali a už se moc těšíme na příští rok

 

Sny na talíři

Jak se slušně chovat v restauraci? Jak správně prostřít stůl? Jaké jsou zásady správného stolování a co se vůbec nesluší u stolu říkat? To si vyzkoušeli na vlastní kůži žáci 4. a 5. třídy. V rámci vyučování pracovních činností zdramatizovali scénku návštěvy luxusní restaurace. Především servírky ukázali, jak prostřít stůl a usadit hosty. Nechyběla ani práce kuchařů, zkušení someliéři, uvítání hostů na recepci i kontrola od majitele restaurace. Žáci si připravili vhodné kostýmy a rekvizity, diskutovali a měnili si své role. Užili si tak netradiční hodinu plnou nových zkušenosti, které mohou uplatnit při návštěvě restaurace s rodiči.

 

Dobové kostýmy ve vlastivědě

I letos si žáci v předmětu vlastivědy připravili dobové kostýmy a proměnili se tak na historické osobnosti, které jsme během prvního pololetí probrali. Součástí netradiční hodiny bylo  i okomentovat svůj výběr postavy, odprezentovat zjištěné informace a přiblížit ostatním dobu, ve které vybrané osobnosti žili. Někteří žáci byli opravdu úžasní a jejich kostým vyrobený do nejmenších detailů. Všem děkuji za účast a originální zpracování.

 

Jak překonat starosti ve škole

Dne 5. ledna žáky třetího, čtvrtého a pátého ročníku navštívila paní Eliška Krmelová s preventivním programem Jak překonat starosti ve škole. Formou různých aktivit se děti zamýšlely nad smyslem a zvládáním školy. Nejvíce je zaujala aktivita Cesta na pustý ostrov. Téměř všechny děti chtěly na pustém ostrově pobývat, protože zde nebyla škola. Při společné debatě však zjistily, že by jim chyběly i další důležité věci jako dostatek vody, jídla, zdravotní péče. Dozvěděly se, že v některých rozvojových zemích je škola vzácná a chodí do ní jen vybrané děti. Ostatní děti se musí celý den starat o své sourozence nebo těžce pracovat. Pro děti to byl velký moment uvědomění, že si školy musí vážit. Další aktivity byly zaměřeny na stmelování kolektivu a vytváření pohody ve třídě. 

 

Vánoční besídka

 Letos jsme vánoční besídku pojmenovali Než přijde Ježíšek. Vystoupení, které představovalo období adventu, děti pilně a s chutí připravovaly pro své nejbližší. V sokolovně jsme se všichni sešli přesně první adventní neděli 27.11. Besídku zahájily děti z mateřské školy, které svým zpěvem a tancem navodily krásnou zimní atmosféru. Dále děti ze základní školy skvěle předvedly vystoupení plné vánočních příprav a překvapení. Nejdříve děti uklidily, napekly perníčky, poté navštívily peklo a sehrály scénku rodinné pohody. Na závěr všem popřály krásné a veselé Vánoce zpěvem vánočních koled.

 

Vánoce v Ekocentru

Dne 12.12.2022 jsme po dlouhé době navštívili vánoční program v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Babička v kroji děti provázela povídáním o vánocích, jaké byly dříve a jaké známe teď. Děti si s pomocí další lektorky vyrobily přáníčko a vánoční ozdobu z přírodniny. Vánoční náladu nám umocnil mráz a sněžení. 

 

Vánoce ve Skanzenu Strážnice

 V prvním adventním týdnu jsme navštívili Skanzen ve Strážnici, kde byl připraven program „Radujme se, veselme se.“ Děti nejdříve přivítali čerti s andělem. Někdo se i malinko bál. Pak postupně navštívily domky s vánočními stromečky a prostřenými stoly ke štědrovečerní večeři. Před jedním z nich nás zamoučila Svatá Lucie. Ve světnici tetičky draly peří, tkaly na kolovrátku a místní obyvatel nám povídal o zvycích v adventu. V dalších domečcích to nádherně vonělo vánočními oplatkami, pečenými čertíky z kynutého těsta a sádlovými kuličkami s marmeládou. Děti sledovaly, jak se co dělá a také měly možnost ochutnat. Jinde si vyzkoušely zdobení perníčků nebo skleněných vánočních ozdob a vyřezávání ozdob ze dřeva. Také jsme si poslechli a zazpívali koledy. Nakonec si děti vyrobily přáníčko, nakoupily drobné dárky v obchůdku a pak už nás čekala jenom cesta domů. 

 

Florbalový turnaj v ZŠ Kobylí 

V pátek 25.11. jsme se zúčastnili tradičního florbalového turnaje mezi školami Brumovice, Kobylí, Vrbice a Bořetice. Naše škola obhajovala vítězství z předchozího ročníku, který se z důvodu covidových opatření odehrál již v roce 2019. Postupně naši hráči a hráčky porazili všechna ostatní družstva a ve finále jsme se utkali s hráči ze školy Vrbice. Ty jsme také porazili a putovní pohár byl zase doma. Všichni jsme si to moc užili a velké díky patří také našim fanouškům, kterí nás po celou dobu hlasitě podporovali.  

 

Dáme kroj

Ke příležitosti státního svátku Vzniku ČSR 28.10.  jsme chtěli probudit a podpořit zájem o lidové tradice a uvědomění si, jaké kulturní a materiální bohatství máme tady u nás v Brumovicích nebo okolních obcích. Proto jsme si na den před podzimními prázdninami připravili jednodenní projekt "Dáme kroj." Škola se nám proměnila v muzeum krojovaných panenek a části krojů. Všichni jsme zpívali lidové písničky, děti si zkoušely tančit vrtěnou, verbuňk, seznámily se s částmi kroje a v družině si malovaly mašle. Nechyběly ani tradiční hodové koláčky. Věříme, že i tito naši školáčci si budou užívat tohoto národního bohatství.

 

Beseda se spisovatelkou Lenkou Rožnovskou 

6.10. jsme byli navštívit místní knihovnu, kde na nás čekala úžasná beseda s paní spisovatelkou Lenkou Rožnovskou. Nejprve přichystala program pro starší žáky, které proměnila za herce z pohádky Mobilmánie v pohádkové říši. Divadelního představení se zúčastnily jak děti, tak paní učitelky a zahrály skvělé vystoupení pro ostatní. Druhá skupinka mladších žáků si poslechla část z knížky Já, štěně, zahrála si hry a naučila se říkat básničku, která s pohádkou souvisela. Na památku si vyrobili papírového pejska a všichni odcházeli s úsměvem na tváři. Nakonec jsme poprosili o autogram do deníčků a všichni se společně vyfotili. Moc děkujeme za připravený program a milou návštěvu.

 

Projektové vučování Pravěk 

Projekt Pravěk žáci zahájili v Anthroposu v Brně, kde jsme poznávali kulturu a historii neandrtálců v době kamenné. Ve škole pak okomentovali vlastní fotografie, které během expozice pořídili. V pracovních činnostech a výtvarné výchově si žáci vyrobili šperky, sošky a nástroje z přírodnin. Zkusili si nástěnnou malbu v jeskyni, stejně jako v době ledové. Projekt jsme zakončili dramatizací, krátkou scénkou, která znázorňovala život neandrtálců a přednesem tematické básně, která se k této době skvěle hodila.

 

Dopravní hřiště Hustopeče

I v tomto školním roce nás čekají dvě lekce dopravní výchovy na dopravním hřišti v Hustopečích. První proběhla v polovině září a byla určena žákům čtvrtého ročníku. Instruktor nejprve dětem ukázal povinnou a doporučenou výbavu kola a potom je seznámil se základními dopravními značkami a předpisy. Pak už děti sedly na kola a nastoupily k jízdě zručnosti, která, jak se ukázalo, nebyla vůbec jednoduchá. Po ní následovala jízda na cvičné silnici, kde musely zvládat různé dopravní situace (kruhový objezd, křižovatky se semafory i bez, železniční přejezd, stopky atd.). Instruktor bedlivě dohlížel na bezchybnou jízdu a každý přestupek s dětmi ihned probral.

 

Slavnostní zahájení nového školního roku 2022-2023

Dne 1. září jsme se v 8. 30 hodin všichni sešli na našem školním dvoře, abychom slavnostně zahájili školní rok 2022-2023. Po příchodu našich prvňáčků paní ředitelka Mgr. Marie  Michnová pozdravila všechny přítomné žáky, rodiče, prarodiče a ostatní přátele školy. Pan starosta Ing. Rudolf Kadlec popřál všem žákům mnoho úspěchů v tomto novém školním roce. Poté se naši prvňáčci odebrali se svou třídní učitelkou do jejich tříd, kde se s nimi seznámila a přichystala jim malé překvapení s drobnými dárečky včetně učebnic a sešitů. A tak nový školní rok začal.

Přejeme všem žákům úspěšný rok 2022-2023.