2023/2024

Divadlo Kejkle

Dne 3. 10. 2023 přijela do naší MŠ paní Klímová z divadla Kejkle a zahrála pro děti pohádku Kometa je popleta. Představení bylo interaktivní, děti pomáhaly kometě s třízením odpadu, poznáváním souhvězdí nebo s léčením nemocného lva. Pohádka byla zábavná a na konci představení odměnily děti paní Klímovou velkým potleskem.

Návštěva včelaře: Naučení se o včelách a medu

Děti v mateřské škole měly vzrušující příležitost poznat jedny z nejdůležitějších tvorů naší přírody - včely. Tato návštěva měla pro děti obrovskou výukovou hodnotu. Včely hrají nezastupitelnou roli v ekosystému, protože jsou zodpovědné za opylování rostlin, což nám zajišťuje pestřejší a bohatší úrodu ovoce a zeleniny.

Děti se dozvěděly, že včely pracují usilovně a jsou organizované ve velmi zajímavém společenství, které zahrnuje včelí matku, dělnice a trubce. Včelař dětem ukázal, jak vypadá včelí úl, což bylo pro většinu z nich poprvé. Malí studenti mohli pozorovat včely při práci a dokonce měli možnost ochutnat med. Pro děti to byl nejen lahodný zážitek, ale také příležitost porozumět procesu výroby medu. Včelař jim vysvětlil, že včely sbírají nektar z květů a přeměňují ho na med, který je jedním z nejchutnějších darů přírody.

Celá návštěva včelaře byla nejen vzrušujícím zážitkem, ale také výukovým momentem pro děti v mateřské škole.

Tetiny - Podzim

Tetiny se staly hudebními hvězdami pro děti mateřské školy, když vystoupily v místní sokolovně. Děti se nadšeně zapojily do zpívání písniček, které oslavovaly krásu podzimu. Jejich vystoupení bylo zářivým zážitkem pro malé diváky a zanechalo v srdcích všech diváků stopy radosti a vděčnosti za podzimní dny.

Zimní pohádka

Nadšením a očekáváním naplněné oči malých dětí ze školky svítilly, když sledovaly divadelní vystoupení o malém černouškovi, který se rozhodl vydat na dobrodružnou cestu do Grónska, aby poznal tajemství sněhu. S údivem sledovaly, jak se malý hrdina vydal na cestu, překonávajíc překážky a objevujíc nové přátele.
Srdce malých diváků zaplesalo radostí, když se malý černoušek setkal s bílým medvědem a eskymákem, kteří mu ukázali, jak si užívat zimní radovánky. Divadelní hra nejen zprostředkovala dětem příběh o odvaze a přátelství, ale také je naučila hodnotě různorodosti a vzájemného pochopení.

Kouzelník

V listopadu do naší mateřské školky přijel klaun - kouzelník, který měl za úkol rozveselit naše malé ratolesti. Klaun, trochu malý popleta, se v kouzlení poněkud ztrácel a místo toho spíše zakopával o vlastní boty. Děti však nebyly zklamány, spíše naopak – celá třída se smíchem otřásala. Klaunovo neobratné kouzlení bylo pro ně zábavným překvapením a vystoupení se stalo nezapomenutelným zážitkem. Radost a smích nás provázel celý den.

Divadlo - Jak rytíř s rýmou zatočil

Dne 16.1. nás navštívilo brněnské divadlo Koráb. Děti se dozvěděly 10 pravidel, které by měly dodržovat, když jsou nemocné. Tyto pravidla si několikrát během divadelního představení zopakovaly s rytířem, který uměl s rýmou zatočit. Bojoval s bacily a s pomocí dětí vyhrál. Divadlo bylo nejen zábavné, ale i poučné.

Karneval

V únoru se v mateřské škole odehrál karneval, jehož vrcholem bylo Divadlo Kejkle. Děti se převlékly za postavy z pohádek, superhrdiny nebo si vytvořily své oblíbené masky. Děti tančily a soutěžily. Tato událost podpořila týmového ducha a vzájemnou podporu mezi dětmi.

Muzikálek pro děti

Dne 7. 3. 2024 nás v mateřské škole navštívil pan Vojkůvka se svým hudebním vystoupením. Písničky byly vždy o nějakém zvířátku, například o veverce, mravenci, pejskovi či kočičce. Pan Vojkůvka zapojoval do vystoupení i děti. Ty měly možnost zpívat a tančit společně s ním. Po každé písničce zněl celou třídou velký potlesk. Děti byly nadšené a celou dobu se moc bavily.

Divadlo Radost – Příběhy králíčka Péti

Dne 19.3. děti navštívily divadlo Radost - představení na motivy příběhů jedné z nejslavnějších autorek dětské literatury Beatrix Potterové. Děti sledovaly příběh králíčka Péti, který na jedné ze svých výprav za mrkvičkou do zahrady pana McGregora přišel o svůj milovaný modrý kabátek. Napínavé vyprávění bylo kombinací muzikálu, loutkového a černého divadla, to vše bylo doplněno o nápadité animace.

Skanzen Strážnice

Dne 25.4. děti navštívily Skanzen Strážnice, kde nás čekal program „Fašanky, fašanky, Velká noc ide…“. Dětem byly představeny zvyky, obyčeje a práce v období fašanku, půstu i Velikonoc. Program začal obdobím probuzení přírody, přípravou na zemědělský rok a masopustem, kdy děti měly možnost ochutnat tradiční koblihy a zatancovat si s maskami. Dále se děti dozvěděly o období půstu, pečení jidášů, pašijích i pletení pomlázek. Nakonec se děti podívaly na výrobu a zdobení kraslic. Skanzen Strážnice byl pro děti poutavou ukázkou velikonočních tradic a životu v minulosti.

Písničkové tetiny z Brna

Ve středa 17. 4. k nám do školky zavítaly písničkové tetiny z Brna. Tématem celého vystoupení byla doprava. Děti se hravou formou naučily některé dopravní značky, jak bezpečně přecházet přes přechod nebo jak bezpečně jezdit na kole či koloběžce. Děti si s tetinami zatančily, zazpívaly a na konci celého vystoupení dostaly za svou šikovnost magnetky jako památku na toto hezké vystoupení.

Připojené obrázky