2022/2023

 

Divadla v mateřské škole

 Brzy po zahájení nového školního roku nás přijelo navštívit do naší školičky divadlo Šikulka. Děti zhlédly tři výchovné pohádky. Připomněly si, jak se správně chovat ke kamarádům i dospělým. Upevnily si společenské i zdvořilostní návyky a dále se dozvěděly, jak správně dodržovat denní režim, když se o vás pokouší rýma, kašel nebo jiná nemoc.

 Začátkem měsíce listopadu nás mile překvapilo divadelní představení Radima Korába z Brna pohádkou Tři plus jedna prasátka. Děti zaujal nejen děj známé pohádky, ale i krásné pohyblivérekvizity prasátek a obřího vlka. Umělecký výkon herce Radima Korába ohodnotily velkým potleskem a radostným výskotem.

 

Plavání v MŠ

 Na začátku září nás se staršími dětmi čekal výcvikový kurz plavání v Hustopečích. Děti se učily základním plaveckým dovednostem, splývaly, potápěly se, vyzkoušely si základní plavecké styly jako je kraul, prsa a skoky do vody. A za splnění těchto disciplín sbíraly samolepky, které si mohly na konci kurzu nalepit do diplomu, který si odnesly domů. Součástí lekcí byly také zábavné hry ve vodě, kdy děti lovily zvířátka, hrály na vodníka, sjížděly na vodní klouzačce. Na závěr každé hodiny nemohla chybět relaxační chvilka, kdy se ohřívaly v sauně. Děti si plavání moc užily a jako dárek si přivezly na památku vodní zvířátko, které si samy vylovily.

 

Podzimní tvoření

 Ve čtvrtek 20. 10. 2022 se v mateřské škole uskutečnilo odpolední podzimní tvoření s rodiči. Děti spolu s rodiči zdobily přírodninami věnečky, nebo vytvářely lucerničky ze zavařovacích sklenic, na které lepily podzimními motivy z papíru. Ukázalo se, že všichni přítomní měli velkou nápaditost, fantazii a zejména šikovné ruce. Své výtvory si odnesli domů.

 

Ekocentrum Trkmanka Velké Pavlovice

 V úterý 25. 10. 2022 se děti z mateřské školy zúčastnily akce v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Název akce byl ,,Cesta chleba na náš stůl“. Zábavnou formou se děti dozvěděly, jakou cestu musí malinkaté zrníčko projít, než se dostane v podobě chleba na náš stůl. Seznámily se s růstem zrníčka, druhy obilí a k čemu se využívají a co vše se dá upéct. Nakonec si všechny děti upekly svůj vlastní chléb tzv. chlebánek a odvezly si jej domů.

 

Lidové tradice v MŠ

 V měsíci listopadu nás čekal týdenní projekt Lidové tradice v MŠ. Hlavním cílem projektu bylo podpořit v dětech kladný vztah k lidovým tradicím, naučit je chápat tradice jako součást venkovského života. Přiblížit tradici hodů v naší obci a jejich místní, národopisný a lidový význam, protože je velmi důležité vzbuzovat v dětech povědomí a zájem o lidové tradice, jejich kořeny, které s nimi zůstávají až do jejich dospělosti. Protože jen díky našim dětem bude tradice nadále živá a bude stále doprovázet budoucí generace životem. S dětmi jsme si povídali o tradici hodů v Brumovicích, o její historii, zaměřili jsme se na brumovické dětské kroje. Vyrobili a nazdobili si vlastní kroj, malovali mašle, pekli hodovní koláče a zdobili máju. Na závěr celého týdne jsme si udělali hody v MŠ a převlékli se do krojů tančili a zpívali na lidové písničky. Projekt jsme si moc užili.. posuďte sami, jak se nám povedl.. :-)

 

Brněnské písničkové tetiny v MŠ

 Hned po vánočních prázdninách nás v mateřské škole navštívily tetiny z Brna s programem Tetiny v kuchyni. Děti měly možnost zapojit se do vystoupení, pomáhaly například hledat krále zeleniny, kluci si zahráli na řezníky, holky míchaly těsto. Celým programem nás provázely písničky a hra na hudební nástroje. Jedna z tetin hrála na kytaru a druhá na netradiční nástroj, který děti neznaly – citeru. Děti si vystoupení moc užily, zazpívaly si a na konci dostaly malý dárek – nálepku s podobiznou Tetin.

 

Kouzlení v mateřské škole

 V pondělí 16. 1. 2023 nás navštívil kouzelník. Děti se zájmem sledovaly představení plné kouzel a napětí. Některé děti také při kouzlení pomáhaly. Nakonec si všechny odnesly domů vykouzlené zvířátko nebo meč z balónku. Všem se představení moc líbilo a fotografie z vystoupení kouzelníka to jen potvrzují.

 

Vánoce, Vánoce přicházejí....

 Na první adventní neděli vystoupily děti z mateřské a základní školy v sokolovně se svým předvánočním programem, ve kterém předvedly své pěvecké, recitační i pohybové dovednosti a seznámily obecenstvo s tradicemi a zvyky Vánoc.

 

Mikuláši, Mikuláši, kdo to tady děti straší...

 I tentokrát do naší školky zavítal Mikuláš s čertem a andělem. Nejdříve byl vidět bázlivý výraz v dětských očích, který ale brzy opadl, když Mikuláš k dětem mile promluvit a anděl je obdaroval sladkými balíčky. V celém adventním období se ve třídách MŠ s dětmi tvořilo, zdobilo, poslouchaly se a zpívaly koledy, seznamovalo se s lidovými tradicemi a zvyky Vánoc. Vyvrcholením všeho byla besídka s bohatou nadílkou.